За сградата

В началото

В началото на своето основаване в 1910 година, тогавашното училище “Екзарх Йосиф I-ви” използва за своя сграда плевнята на братя Тошкови на улица “Оборище”. Условията били лоши, а учебните стаи — малки и мрачни.

На 30 септември 1934 г. започва строеж на нова сграда на училището по архитектурен проект на Георги Овчаров. То е завършено на 20 април 1936 г. и е едно от най-хубавите училищни домове за времето си. Съставено е от два етажа и остава такова до 1965 година, когато се взима решение за пристройка и надстройка на самата сграда. Тогава влиза в експлоатация и отоплителната инсталация, която значително подобрява условията за работа в училището.

В днешни дни

Съвременната сграда на СУ “Яворов” е разположена в район Кършияка, в северната част на Пловдив, намираща се на адрес бул. “България 136”. Сградата има четири нива, с три етажа и партер. В нея са разположени спортно стрелбище, музей, библиотека, столова и актова зала с театрална сцена. В последните години успешно се провеждат ежегодни дейности по ремонт, реновация и цялостна модернизация на основната училищна сграда и прилежащите ѝ територии, въпреки че все още има незасегнати от тези процеси участъци.