Да получиш 100 точки на НВО по БЕЛ!

Едва 14 са учениците от цялата страна, успели да завоюват заветните 100 точки от националното външно оценяване по БЕЛ след седми клас. В Пловдивска област те са само трима и едно от тези изключителни постижения принадлежи на седмокласничката Преслава Петрова от училище “П. Яворов”.

Как се постига подобен успех?

“С целенасоченост, с последователни усилия и любов към словото” – отговаря преподавателката на Преслава, г-жа Мария Камбурова. Успехът е онзи диамантен планински връх, който се изкачва, когато повярваш в себе си и в своите учители, когато всяка крачка по пътя ти е направена с осъзнат стремеж към съвършенство, с внимание, прецизност и любопитство към чудния свят на знанието.

Преслава прекрачва прага на училище “Яворов” в първи клас, а в пети вече е победител в областния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Нейното есе „Човекът, който ми подари светлина” печели първо място  на литературния конкурс, организиран от община Пловдив, район “Северен” във възрастовата  група 11-15 години. Ще запомним Преслава и като прекрасната богиня Хера в спектакъла „Ябълката на раздора” по сценарий и режисура на г- жа Камбурова, спечелил сърцата на публиката и журито в конкурса на община Пловдив и НБ “Иван Вазов” за най-добра драматизация на литературен първоизточник.

Днес Преслава е удовлетворен от постиженията си млад човек, насочил поглед към следващото предизвикателство – паралелката с италиански език в ЕГ “Иван Вазов”. Тя оценява изминалото време с признателност и обич и знае, че частичка от сърцето ѝ винаги остава тук, в нашето училище, при приятелите, с които е делила и радости, и успехи; при учителите, вдъхновили я за върхови постижения; при спомена за един неразделен 7А клас, оставил диря в нашата училищна памет.

На добър час, Преслава!