Ученици от три държави откриваха и представяха фалшиви новини

От 25 до 30 юни СУ „Пейо Кр. Яворов“ беше домакин на втората мобилност по проект: „ИСТИНСКИЯТ МАО“ – формиране на социални умения за идентифициране, избягване и реагиране при наличието на медийна манипулация.

Екип от 15 Яворовци посрещнаха свои връстници от Унгария и Румъния. Официалната програма стартира със специално приветствие от директора на СУ „П. Яворов“, г-н Пламен Стоилов, както и координатора на проекта д-р Танчо Агушев. Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита и сол и кратка музикална програма с подкрепата на преподавателя по музика г-н Иван Томов.

Ученици и преподаватели останаха очаровани от посещението и беседата в Еднографския музей и невероятните гледки към град Пловдив, които се разкриха пред очите им.

Ученици от осми, девети и десети клас на СУ „П. Яворов“ презентираха хилядолетния ни град и 112-годишното си училище, а младежите от  Румъния и Унгария също представиха своите училища. По време на представянето на училището ни и материалната база, партньорите по проекта имаха възможност да се насладят и на зимната градина и зоокъта към центъра по биология.

За почивка от интелектуалните дейности, домакините от СУ „П. Яворов“, със съдействието на преподавателите по физическо – г-н Иван Пейчев и г-н Апостол Иванов, организираха и проведоха волейболен турнир между трите държави.

Очарованието и красотата на българската природа и хилядолетната ни история впечатлиха партньорите от Унгария и Румъния и при посещението им в Бачковския манастир. Високият професионализъм и познания на преподавателите по английски език – Красимира Нанева и Тони Дюкева, успяха да докоснат сърцата на учениците и учителите от Унгария и Румъния и да ги накарат да се влюбят в страната и града ни.

Огромна заслуга за това имат и учениците от СУ „П. Яворов“, които се включиха активно в тази среща както със своите езикови и технически компетенции, така с отговорността си и прекрасната работа в екип.

Петдневната среща приключи с много емоции, нови приятелства и сертификат за всеки един от 50-те участници в работната среща.