Първа награда за Учебен театър

Учебният сатиричен театър “Европа зад кулисите” при Средно училище „Пейо Яворов“ взе първа награда за цялостен спектакъл от Първи национален младежки театрален фестивал „Малката Мелпомена“ (10 – 12 юни 2022 г.), гр. Пловдив.

От 10 до 12 юни, в Европейската столица на културата, се проведе Първи национален младежки театрален фестивал „Малката Мелпомена“. Въпреки огромната конкуренция, сред участващите състави, учениците от СУ „П. Яворов успяха да грабнат сърцата на публиката и журито, като получиха първо място.

Спектакълът „Гара Виктория“,  по текст на Харолд Пинтър в компилация със стихове на Недялко Йорданов, получи признание от младежкото и професионалното жури, и беше удостоена с диплом за първо място за цялостен спектакъл и картина на Богинята на театъра – Мелпомена.

Д-р Танчо Агушев е ръководител на трупата от 2004 година. Благодарение на усърдната си работа младите актьори, Белослава Ангелова, Йордан Кавръков, Иван Шепелев и Стилиян Илиев, само за три месеца успяха да се превъплътят в героите от пиесата „Гара Виктория“, която жанрово е определена като абсурдна трагикомедия.

Спектакълът вече има покана за участие и в Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри, Свищов 2022, през месец октомври. Учебен сатиричен театър „Европа зад кулисите“ при СУ „Пейо Яворов“ , ще участва и в новата Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ на МОН.

Амбицията на младите Яворовци е училището да стане домакин на годишната междуучилищна среща на изявите на младите театрали по Националната програма за областта.