Среща с Пейо Яворов в света на изкуствения интелект

Във времена, когато технологиите непрекъснато развиват и преобразуват нашия живот, не е чудно, че изкуственият интелект (AI) се превръща в инструмент за разглеждане на света на литературата от нови и непознати ъгли. Нашата амбиция бе да съживим портрета на великия български поет Пейо Яворов чрез изкуствен интелект, като открием нови аспекти на творчеството му и неговата личност. Инициативата за иновативното състезание, която включва изкуствения интелект (AI) в артистичния процес, беше на г-жа Изабел Попова, нашият учител по изобразително изкуство, която е запалена по включването на новаторски идеи в учебната си програма.

Конкурсът за най-добър портрет на Пейо Яворов премина с голям успех. Победителят в конкурса е Владимир Димов, ученик от 10 а клас, който участва с дигитално рисуване. По негови думи е работил около 7 дни, като е отделял средно по 3 часа работа с техниката „Semi-realism”, за да успее максимално да улови от личността на поета и да създаде своя проект. Гласът зад кадър е на Йордан Кавръков, ученик от 11 б клас, който успя да вдъхне живот на портрета, добавяйки допълнителен слой креативност и новаторство към творбата. Останалите наградени ученици са: второ място за Анастасия Караджова от 5 а клас. Третото място бе присъдено на Александър Димов от 6 в клас, а Соня Котетерова от 6 б клас спечели четвъртата награда. Всички участници получиха грамоти, а портретът получил достойното първо място ще има и виртуално представяне на страницата на сайта на училището.

Сигурни сме, че инициативата е вдъхновила нашите ученици да продължат да изследват нови форми на творчество и да включват иновативни идеи в своя артистичен процес. Пожелаваме им да бъдат все така креативни и устремени към постигане на целите им!