Еразъм+

СУ „ПЕЙО ЯВОРОВ“  БЕШЕ ДОМАКИН НА ПОСЛЕДНАТА МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ:  „CAMPAIGN CONNECTS PAST AND FUTURE“

От 08 до 12 май 2023 г.  в СУ „Пейо Яворов“, гр. Пловдив се осъществи четвърта мобилност по проект „КАМПАНИИТЕ, СВЪРЗВАЩИ МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО“, по Програма Еразъм+.

В срещата участваха:

1.       От Унгария – 10 младежи и 2 преподаватели

2.       От Румъния – 13 младежи, 2 преподаватели

3.       От Италия – 13 младежи и 3 преподаватели

4.       От България – 20 младежи и 11 преподаватели

Гостите бяха посрешнати по стара българска трациция с питка и сол от учениците Христина и Ангел от 9а, в народни носии. Партньорите бяха приветствани от директора на училището г-н Пламен Стоилов и координатора на проекта д-р Танчо Агушев. Учениците Яница, Илаида и Кристиан от 9а клас и Стилиян от 11б  направиха виртуална разходка през миналото, настоящето и бъдещето на 113 – годишното ни училище. Богатата музикална програма от фолклор и съвременна музика  очарова партньорите от Румъния, Унгария и Италия.

Чуждестранните ни приятели присъстваха на открит практически урок „Химични демонстрации“, представени от паралелката по природни науки – 11а клас и преподавателя по химия г-н Петър Петров.

По време на работната среща учениците от четирите държави работеха в смесени групи и изработиха финални продукти по проекта – брошури, листовки и флаери. Работата в екипи се осъществи в компютърните кабинети на училището с менторството на преподавателите по информационни технологии г-жа Стелияна Чиликова, г-жа Цвета Цанкова и г-н Кирил Кирилов.

Материялите включваха информация за целите на проекта. В тях бяха включени ГЕРОИ, личности от четирите държави, чиито послания отекват от миналото, актуални са в настоящето и са упование за бъдещето.

Българските ученици с чест и гордост представиха националния ни герой Васил Левски и Владимир Димитров – Майстора, участниците от Унгария – Ákos Kovács и Katalin Kariko, младежите от Румъния – Vlad Tepes и Queen Marie, а Италианските партньори – жената с непобедим дух – Bebe Vio.

В последния ден от срещата младежите организираха и проведоха хепънинг по главната улица на Пловдив, където раздадоха своите материали и запознаха гражданите на града ни с целите, задачите и дейностите по проекта.

Работният екип от преподаватели и национални координатори: Ciobanu Corina – Румъния; Dr.Lovasz Gabriella –Унгария; Antonio Fabio Piazzolla, Anna Costantino, Antonella Longo – Италия; д-р Танчо Агушев; Тони Дюкева и Красимира Нанева – България, проведе работни сесии, в които се обсъдиха извършените дейности досега, предстоящите задачи и подготовката на финалния отчет по проекта.

В рамките на четвъртата мобилност се проведе и волейболен турнир между младежите, участващи в проекта. Спортният дух завладя младежите и всички участници се включиха в спортното мероприятие.

По време на срещата се осъществи и богата културно-историческа програма. Още в първия работен ден нашите приятели от Румъния, Унгария и Италия получиха специална задача-игра „Съкровищата на Пловдив“ с 10 топ исторически обекта в града под тепетата. В ролята на гидове се включиха учениците от 9а, 10а и 11б клас. Въпреки умората от „тежката“ задача, младите европейци бяха очаровани от богатата история и красотата на най-древния жив град – Пловдив. Гостите посетиха Бачковския манастир и водопадите, впечатлени от прекрасната природа на Родопа планина. Кулминация бе срещата им с гайдаря Стоян Янев, а под звуците на каба гайдата и кръшните български хора се утвърдиха нови и здрави приятелства между младите хора, участващи в проекта.

Сърдечна благодарност на всички ученици и учители, които участваха в четвъртата финална мобилност по проект „КАМПАНИИТЕ, СВЪРЗВАЩИ МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО“ по Програма Еразъм+, като затвърдиха гордостта от това да си ЯВОРОВЕЦ!