Мария

Мария е спокойно, отзивчиво и любвеобилно момиче. Тя изпитва трудности в комуникацията и създаването на социални контакти, но не защото няма желание, а заради наличие на ехолалична реч. Тази езикова бариера възпрепятстваше възможността да създава  приятели, както и да  показва  по традиционен начин знанията и уменията.

     Всички сме различни,  но всички имаме потребността да бъдем приемани, както и да имаме възможността да изразяваме себе си по свой  уникален начин. Една от силните страни на Мими е да общува чрез изкуство. Обича да рисува и го прави с огромна наслада и силна мотивация. През последните години, прекарани в нашето училище, тя опознаваше света и хората, наблюдавайки и слушайки, а в замяна ни подаряваше десетки картини, които да изпълват сетивата ни с цветната си експлозия. Една от първите ѝ картини носи името „Приятели“, а следващата бе вдъхновена от урок по физика „Млечният път“ . Така се наредиха човешки фигури, животни, предмети, обичаи, традиционни облекла и пейзажи. Последната й картина е “Залез”.

Представяме ви малка част от нейни картини, които тя създаде в училище с подкрепата на екип, който вярваше в нея.

    Мария завърши 12-ти клас и я изпратихме с тъга, но и с усмивка, като й пожелахме много нови възможности да твори и изразява себе си!