Чисто нов робот за клуба по Роботика

Клубът по роботика при СУ “П. Кр. Яворов” функционира от края на 2021 г. с ментори г-жа Лина Адърска, г-жа Стелиана Чиликова и г-жа Петя Драгоева. В него се включват ученици от пети до седми клас. Чрез забавни и интерактивни дейности се насърчава интересът на учениците към науката и технологиите и се дава възможност да работят в екип като истински изследователи. Учениците работят по изпълнението на мисии със създадените от тях роботи с LEGO Spike Prime и участват в презентация по научноизследователски проекти. Темите на проектите са със социална и екологична насоченост.   

Две поредни години отборът успява да се класира в оспорваното национално състезание по роботика,  съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League по програмата “Роботика за България”. 

Отборът е печелил награди в категориите “Робо дизайн”,  “Научно-изследователски проект” и  специалната “Награда на журито”. През 2023 г. отборът участва във фестивала Лего роботика – FIRST® LEGO® League, който се проведе на 8 юли в Пловдив. 

Тази година фирма AIGER Engineering ни дари робот и разширителен комплект LEGO Spike Prime, с които ще обогатим нашия клуб, като така може да се включат повече желаещи ученици и да развият тяхното инженерно мислене. 

Искрени благодарности на фирмата за дарението!