Създаване на дигитално списание

Във връзка с националната програма “Иновации в действие” нашето училище беше домакин на работна среща за обмяна на добри практики, която се проведе в периода 17.04 – 19.04.2024 г.   

На 17.04.2024 г. беше изнесен урок по Изобразително изкуство, Английски език и Информационни технологии на тема “Създаване на дигитално списание”. Учениците, вдъхновени и ръководени от своите учители, създадоха дигитално списание на английски език с авторски материали.

На урока гостуваха господин Владимир Темелков, заместник-кмет на град Пловдив с ресор “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики”, господин Владимир Кършев и госпожа Марияна Механджиева, старши експерти  към РУО – Пловдив, господин Пламен Стоилов, директор на СУ “Пейо Кр. Яворов”, заместник-директори госпожа Мирена Попова и госпожа Иванка Вълканова, както и представители на Спортно училище “Юрий Гагарин”, гр. Бургас, Пето ОУ “Христо Ботев”, гр. Монтана и Спортно училище “Никола Симов” – гр. Търговище.

Урокът започна с презентация на госпожа Изабел Попова относно историята на списанието през годините и неговото визуално оформление. След това господин Кирил Кирилов даде насоки как се използва едно от приложенията на Дигитална раница –  Bookcreator. Г-жа Тони Дюкева обясни какви са изискванията за създаване на въздействаща авторска статия.

Учениците трябваше да си представят, че са служители в издателство на списание. Докато те работеха върху изготвянето на дигиталното списание, Натали Боева от 11Б клас и Стилиян Илиев от 12Б клас изненадаха публиката с игра “Fake News Detectives” (Детективи на фалшиви новини), при която най-добрите детективи получиха награди. Последва разглеждане на виртуалната галерия на Камелия Кирова и Маргарита Христова с VR очила. А след като списанието беше изготвено, всички гости имаха възможността да го разгледат чрез сканиране на QR код.

Списанието е озаглавено Inspired Minds (Вдъхновени умове) и съдържа авторски статии, създадени от ученици в 11. и 12. клас и рисунки на ученици от 6. и 7. клас. Началото на списанието ни потапя в света на поезията с интервю на Белослава Ангелова от 12А клас и съвременния английски поет и издател Стийв Уийлър. Той споделя интересни факти за своя поетичен път, за стиловете, с които работи, и благотворителната дейност, която извършва.

В следващите страници се запознаваме със стихотворенията на Яна Стайкова и Седа Сюлейман от 12А клас, както и със статиите за виртуалното пространство на Станислав Василев от 12А клас, Стайко Тренчев от 12Б клас и Божидар Гендузов от 11Б клас. Илияна Петрова от 11Б клас ни съветва как да се облечем, за да направим добро впечатление, а Бюшра Алиосман от 11А клас разказва за възможностите след завършване на гимназия.

След това се запознаваме с творчеството на фотографката Виктория Янева от 12А клас, която е спечелила три първи места на фотографски състезания. Пред нас се разкриват и  NetArt проектите на ученици от 7. клас, които са съставени с Paint, Sketchbook и ibis Paint и и лого проектите на ученици от 6. клас, някои от тях рисувани с пастели, а други създадени дигитално. Виждаме и материали от 2D анимацията, съставени от възпитаници на госпожа Попова, както  и фрагменти от 3D галерия на талантливата Маргарита Христова.

Любителите на забавни активности могат да се възползват от викторината на Радина Георгиева от 11А клас за четирите темперамента, илюстрирана от Яна Димитрова от 10. клас и Владимир Димов от 11. клас, кръстословицата на Рая Арабаджиева от 11Б клас и играта на Мартин Костадинов от 11Б клас “Открий четирите разлики”. На следващите страници виждаме спечелилите най- добра рисунка на месеца – Зара Пушня от 6. клас (рисунка с бои) и Дея Чиликова от 7. клас (дигитална рисунка).

Крайния продукт, създаден от учениците, може да разгледате, като проследите следния линк: